Бог или ноћ вештица


Ком се царству поклонити.
Вера или невера, Бог или ноћ вештица.
Нисам споменуо светог Луку, јер ово није избор између ноћи вештица и светог Луке. Не, овде је питање: јеси ли хришћанин и не?!
Право питање је, вреди ли писати о овоме, лично сматрам да ноћ вештица није вредна трошења речи!

Ми смо православни, замислите, морамо да упоређујемо БОГА са једним паганским обичајем, али изгледа да је то неизбежно.
Дакле, овде је питање ко смо ми?
 Христос или ноћ вештица, јеванђелист или пагански идоли.
Шта је "ноћ вештица"
Према паганском келтском предању, душе умрлих би припале у власт бога Самхаина , ког је жртвом ваљало умилостивити на дан нове године, а Самхаин би дозволио да душе мртвих посећују домове својих рођака. Отуда обичај маскирања у мртваке, демоне и костуре.
Из овога можемо да видимо, да живи маскирани ступају у мистичну заједницу са умрлима или демонима.
По предању, душе умрлих је требало нахранити јер су биле измучене, па отуда обичај давања деци слаткиша јер они представљају душе мртвих, да нас не би сустигла казна Самхаина.
Као што видимо, ово нема везе са православљем, а ми смо православци!
Мени лично је забрињавућа брзина којом овај пагански обичај пушта корење код нас. Морам да признам, да се то ради на један вешт и безазлен начин. Тог дана се дечица маскирају, у радњама су попусти на разноразну гардеробу итд.
Најгоре од свега је то што у друштву влада необјашњива жеља да се неком или нечему докажемо па се утркујемо чија је маска опаснија и вернија. Као да нам је неко годинама бранио, па смо сада слободни и сада надокнађујемо изгубљене године. Тог дана је тешко и кафу попити, јер се и кафићи утркују ко ће боље вече да организује. И док одрасли уживају у својим идолопоклоничким лударијама, мало ко брине какве последице све то оставља на децу. Зла је у свету и превише па то и неће много да их омете, мислим на децу.
Заблуда лежи и у томе што смо убеђени да је то светски тренд, за којим ми озбиљно заостајемо. Заправо, сем неколико земаља на западу ноћ вештица нико не обележава.
Неко нас грдно вара.
Све је заправо једноставно. Они који љубе православље ноћ вештица је за њих само још један дан у низу. Они су тог дана запалили свећу светом Јеванђелисти Луки, њему су упутили своје молитве и били мудри па искористили попусте, а своју децу одвели на славу код пријатеља.
Не може човек два господара да служи.
Аутор:
Миодраг Гашић.